Blog

Hernia de disc

Rate this item

Hernia de disc reprezintă un anumit stadiu de dezvoltare a procesului degenerativ al coloanei vertebrale, în cadrul căruia apare protruzia (umflarea pronunțată) discului cu ruptura ulterioară a inelului fibros, şi deplasarea sau scurgerea nucleului pulpos. Astfel, se formează conținutul herniei. Herniile intervertebrale de regulă reprezintă cea mai răspândită şi mai complicată manifestare a osteocondrozei (proces de distrofie a țesutului osos și cartilaginos, în special a discurilor intervertebrale. Se manifestă prin dureri și limitarea mișcărilor în articulațiile lezate). Inițial,apar dureri de spate la o vârstă tânăra, după efort fizic, în cazul poziției incomode forțate în timpul lucrului, uneori în pat. Dar aceste simptome, de obicei, nu atrag atenția, iar procesul continuă să evolueze. În funcție de locul în care se localizează hernia de disc, deosebim hernii cervicale, toracale și lombare.

Hernia de disc cervicală

Acest tip de hernie se diferențiază de celelalte prin faptul că are rădăcini scurte, fixe pe canalul rahidian. Măduva cervicală (care ajunge sa fie “apăsată” din cauza herniei) deține structuri de importanță vitală, iar orice compresiune sau mielopatie (orice fel de afecțiune a măduvei spinării) are un răsunet important.

Hernia de disc toracală

Cele mai frecvente simptome de hernie de disc pe un disc toracic sunt dureri de spate, umăr, braț şi dureri de mână (la fel ca hernia cervicala, tipul de durere poate varia), dureri în jurul cutiei toracice, durere în piept, dificultăți de respirație, palpitații, dureri de gât şi tensiune, dureri de cap, probleme digestive (nervii din regiunea toracică a coloanei vertebrale controlează și vezica biliară, un organ foarte important implicat în procesul de digestie). 

Acest tip de hernie este cel mai rar întâlnit din totalul cazurilor.

Hernia de disc lombară

Multe cazuri de hernie de disc lombară rezultă din modificările degenerative în coloana vertebrală. Transformările care, în cele din urmă, conduc la hernierea discului, produc simptome treptat. Pentru început simptomele se pot sesiza doar la dureri centrate în regiunea inferioară a spatelui (regiunea lombară), care apar și dispar pe o perioadă de câțiva ani. Medicii cred că acest lucru este în principal datorat leziunilor mici din inelul fibros. Fisurile mai mari din inel provoacă durere ce se răspândește în fese sau membrele inferioare.

Acest tip de hernie este cel mai des întâlnit.

Tratament

După anamneză şi examenul clinic, medicul stabilește nivelul la care s-a produs hernia şi totodată alege metoda de explorare pentru confirmarea nivelului şi a gradului de herniere a discului – de exemplu, explorare prin rezonanță magnetică, IRM.

Nu orice hernie de disc trebuie operată. Dacă lombosciatica este instalată recent, deficitul motor este absent, iar pe imaginile IRM discul este doar protruzionat, se administrează tratament conservator: repaus la pat, medicație antiinflamatorie şi miorelaxantă, fizioterapie, purtarea unui corset lombar tip lombostat. Cazul va fi reevaluat ulterior, în funcție de eficiența acestui tratament.

Dacă simptomele sunt mai grave şi mai rebele la tratament, se pot efectua infiltrații sub ghidaj radiologic, în cursul cărora medicamentul antiinflamator se injectează în spațiul peridural. Analgezicele nesteroidiene blochează formarea în organism a substanțelor chimice ce răspund de durere – prostaglandinele. Deși injecțiile peridurale nu sunt indicate tuturor pacienților iar efectul lor este temporar, ele pot diminua eficient durerea intensă din sciatică şi din alte complicații ale spondiloartrozei. Avantajul metodei față de administrarea de pastile este că infiltrațiile permit scăderea dozei de preparat antiinflamator, fiindcă medicamentul acționează direct la locul inflamației rădăcinii nervoase; riscul de efecte adverse se diminuează la rândul său. Pentru eficiență maximă, injectarea se repetă de 2 – 3 ori în decurs de 3 – 4 săptămâni.

Intervenția neurochirurgicală

Este recomandată în cazul ineficienței tratamentului conservator şi constă în ablația (îndepărtarea) herniei discale și decopresiunea rădăcinii nervoase. Pe lângă metoda clasică, se folosesc tot mai frecvent tehnicile de ablație discală sub microscop operator și endoscop, având astfel avantajul unei incizii cutanate mici și al unei minime traume pe țesuturi, dar și repercusiuni minime asupra psihicului pacientului. Fiecare metodă își are indicațiile şi contraindicațiile ei, astfel că neurochirurgul va alege metoda optimă de discectomie pentru fiecare caz în parte.

Tipul de anestezie este decis de la caz la caz de către medicul anestezist, după evaluarea clinică și paraclinică a pacientului. Dacă nu există contraindicații majore, îndeosebi patologie cardiovasculară, se utilizează de rutină anestezia generală.

Durata spitalizării este de 3-4 zile, în medie. Pe durata spitalizării se administrează medicamente pentru combaterea durerii, prevenirea infecțiilor și a complicațiilor vasculare. De asemenea, se efectuează sub supraveghere medicală diferite exerciții de recuperare, pentru reluarea mobilității și pentru a asigura reabilitarea cât mai rapidă și sigură a pacientului, în scopul ca acesta să-și reia în cel mai scurt timp posibil programul activ de viață și activitatea profesională.

Centrul de diagnostic LUX-RO

În cadrul Centrului de Diagnostic LUX-RO, Dr. SIMON Marinela, medic primar neurologie și Dr. HALIT Diana, medic specialist neurologie, spitalul Arcadia Iași vă stau la dispoziție pentru consultații și, ulterior, vă pot oferi un diagnostic, iar, în cazul necesității unei intervenții chirurgicale, Dr. GRĂMADĂ Florin, medic primar neurochirurg, doctor în științe medicale (Clinica de Neurochirurgie - lași) vă poate ajuta în acest sens. 

Pentru programări, va rugam apelați la 0231535453 sau 0729931116.

 

 

pentru o viata lunga

 • respectati mesele principale ale zilei
 • consumati fructe si legume
 • ridicaţi-vă "flămânzi" de la masă
 • faceti 30 de minute de sport pe zi
 • eliberaţi-vă de gânduri negative
 • dormiţi cel puţin 7 ore

Ultimile comentarii

 • Ivana
  2012-02-07 08:58:33
  Am fost plăcut impresionată de amabilitatea personalului dispensarului. Totul a decurs cât se poate de firesc. Sunt sigură…
 • Nancy Parker
  2012-01-26 17:53:18
  Medicii sunt foarte buni. Am reușit să-mi rezolv problemele fără să fie nevoie de prea multe drumuri.

despre noi

Telefon de contact

0231 53 54 53
0729 93 11 16

Faceti programari prin email:   Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.