Noutati medicale

Cele mai cautate articole

Noutati medicale
Radiologie si Imagistica Medicala
Cercetare medicala

Ce este depresia?

Ce este demența?

Cum se definește boala Parkinson?

Depresia se definește printr-o tulburare afectivă resimțită pe o perioadă de cel puțin două săptămâni la rând, cu o dispoziție predominant neliniștită, de tristețe față viața cotidiană, profesională. Simultan afectează interesul față de activitățile care anterior erau considerate plăcute, energia este redusă, stima de sine scade considerabil.

Demența nu este o boală specifică. Aceasta se definește ca o afecțiune care se manifestă prin declinul capacității mintale. Termenul “demență” caracterizează de fapt mai multe afecțiuni neurologice printre care se numără: boala Alzheimer, demența vasculară, demența cu corpi Lewy, demență mixtă.

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cronică și progresivă care este caracterizată de tremuri, redoare și lentoare a mișcărilor. De principiu, boala debutează în jurul vârstei de 60-65 de ani, motiv pentru care simptomele nu sunt foarte vizibile și pot fi trecute cu vederea, fiind puse adesea pe seama oboselii sau a vârstei.

Probabilitatea ca un bolnav diagnostigat cu Parkinson să dezvolte și demență este una foarte mare odată ce afecțiunea avansează. În cazul asocierii celor două, apar urmatoarele manifestări:

– Dificultăți de raționare, planificare, luare de decizii și adaptarea la schimbările de rutină

– Problemele de memorie

– Dezorientare

– Halucinații

– Gândire lentă

– Menținerea unor credințe neobișnuite

– Furie

Pe lângă demență, boala Parkinson poate provoca și probleme non-motorii, cum ar fi afectarea dispoziției, astfel ducând la scăderea calității vieții cotidiene și în final dezvoltând depresia. Tulburarile de dispoziție pot apărea în orice stadiu al bolii chiar și înaintea apariției simptomelor motorii.

Simptomele principale în apariția depresiei sunt:

– Creșterea fricii

– Mai multă iritabilitate

– Izolarea socială

– Lipsa implicării la evenimente sau activități de familie

De cele mai multe ori aceste simptome sunt mai vizibile și mai curând remarcate de către membrii familiei, prieteni sau îngrijitori.

Medicul trebuie informat cu toate detaliile, cât mai amănunțite și precise pentru a decide tratamentul corespunzator.

În urma concluziilor primite din partea medicului neurolog și ale psihologului, medicul psihiatru decide tratamentul potrivit cazului.

Anamneza constantă este importantă deoarece taratamentul este unul delicat, iar substanțele pot fi asemănătoare, având și simptome similare prezentate. Din aceste motive dozarea trebuie să fie exactă.

În cadrul Cabinetului de Psihiatrie al Centrului de Diagnostic LUX-RO puteți

beneficia de consultații și tratamente oferite de: Dr. Rotariuc Florina – medic primar psihiatrie și Dr. Șerb-Vlad Ștefania – medic primar psihiatrie.

Pentru programări ne puteți contacta la numerele de telefon 072993116 / 0231535453 sau puteți solicita programarea online folosind formularul de pe site.

Solicita o programare

Te rugăm să completezi cu atenție câmpurile de mai jos. Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.


    Succes!!

    Formularul de programare a fost completat cu succes!!

    Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.