Pregatire recoltare

Pregătire pentru recoltare analize medicale
Pregătire pentru investigaţii CT
Pregătire pentru ecografie
Pregătire pentru consultaţii medicale
Contracte C.A.S.
Metode de plată
Feedback pacienţi

Pregătirea pacientului pentru recoltarea de analize medicale

Analizele de laborator și investigațiile medicale sunt recomandate atât preventiv, în funcție de vârstă, sex sau alte caracteristici, cât și pentru a asigura acuratețea unui diagnostic.

Pot mânca înainte de recoltare?

Se recomandă pentru analizele de laborator, recoltarea să fie în condiții bazale, dimineața, pe nemâncate, înaintea oricărei proceduri terapeutice , minimizând orice efort și stres emoțional. Se impun aceste condiții pentru a nu influența parametrii analizați. Mâncând oferim corpului nutrienți, săruri, etc, care evident vor modifica valorile ce erau vizate pentru o diagnosticare cât mai corectă.

Pot bea lichide?

Pacientul poate consuma apă, hidratarea organismului va face venele să fie mai vizibile și va ușura recoltarea. Se interzice consumul de cafea, sucuri acidulate, conservante, acestea au un impact negativ asupra indicilor de bază

Ce se întâmplă dacă totuși am mâncat sau băut înainte de recoltare?

În cazul în care nu ai respectat pregătirea este absolut necesar să anunți asistentul medical și medicul. Valorile vor avea modificări și medicul trebuie să știe cum abordează interpretarea. Pentru o acuratețe a rezultatelor probabil ți se va solicita reprogramarea recoltării.

Ce pregătire trebuie să respecte pacientul diabetic?

Pentru pacienții diabetici pregătirea le este transmisă, ca și în celelalte cazuri, de către medicul care a recomandat analizele. Sunt analize care se necesită recoltate pe stomacul gol ( cu excepția apei) cum ar fi glicemia sau probe recoltate indiferent de intervalul orar şi ultima masă servită. Este necesar să fiți receptivi la recomadările specialistului pentru o recoltare corectă și rezultate reale.

Evit să iau tratamentul medical în ziua recoltării?

În cazul în care urmați un tratament, acesta se întrerupe doar în cazul în care medicul care a recomandat analizele vă menționează această interdicție. În caz contrar, puteți respecta schema dată de medicul curant. Trebuie să informați de la început specialistul ce tratament aveți.

Recomandările pentru femeile însărcinate

În sarcină sunt recomandate mai multe serii de analize pentru monitorizarea mamei și a fătului. Scopul acestora este de a evalua starea și prevenirea problemelor de sănătate pe parcursul sarcinii.

Unele analize, necesită repausul alimentar sau ca pacientă să nu bea lichide , însa medicul care recomandă setul de analize va menționa restricțiile. Condiția principală pentru a nu mânca sau bea apă înainte de analize este de a avea o stare bună de sănătate sau să nu aveți o sarcină cu risc crescut.

În cazuri izolate, femeile însărcinate care nu se alimentează sau nu se hidratează au senzația de arsură în piept. În cazul unei astfel de stări sau alte simptome care aduc disconfort în timp ce așteptaîi la recoltare, este indicat să aunțați personalul medical.

Recomandări pentru copii

Pentru copii ca și la adulți, este esențial să se respecte pregătirea pentru prelevarea analizelor cu măcar 24h înainte.

Se evită mâncarea prea grasă sau în cantități prea mari cu o seară înainte și în dimineața recoltării.

Repausul la copii e puțin mai greu față de adulți. Este indicat măcar cu 2-3 ore înainte de recoltare să nu mănânce sau să bea lichide(sucuri naturale,acidulate sau lapte).

De asemenea este contraindicat un efort fizic intens cu o zi înainte de recoltare pentru a nu influența rezultatele medicale. Pe lângă pregătirea fizică este necesară și pregătirea emoțională a copilașului. Încurajați-l, este recomandat să îi explicați pas cu pas în ce constă această recoltare, că v-a simți o ușoară înțepătură și o ușoară durere .

Dacă este necesar includeți și o recompensă pentru curajul de care a dat dovadă. Aportul dumneavoastră în colaborarea copilului cu asistentul medical este cel mai important.

Exudatul faringian

Recoltarea se realizează dimineața, înainte de igiena orală (periaj sau clătire cu apă), fără să fi mâncat sau băut orice fel de lichid. Este interzis fumatul 2 ore înainte de recoltare. Se recomandă prelevarea înaintea unui tratament cu antibiotic.

Exudatul nazal

Exudatul nazal se recoltează separat pentru fiecare fosă nazală, notate distinct recipientele “stânga” și “dreapta”. Se prelevează dimineața, înainte de suflarea naşului său a administrării medicamentelor nazale. Se recomandă recoltarea înaintea unui tratament cu antibiotic sau pentru monitorizarea pacientului în urma unui tratament cu antibiotic, exudatul nazal se recomandă la 2-7 zile după ultimă doză administrată.

Sumarul de urină și urocultura

Primul pas înainte de recoltare este igienizarea zonei genitale cu apă și săpun. Pentru a nu contamina proba, se evită contactul zonei spălate cu orice obiect (prosop, lenjerie, hârtie, gura recipintului). Probă vă fi recoltată din prima urină de dimineață . Pacientul va urina o mică cantitate în toaletă și jetul mijlociu în recipientul steril cu grijă de a nu se atinge de zona genitală.
Probă vă fi transportată în cel mult 2h către laborator păstrată la o temperatură de 18-25`C. În cazul în care transportul nu se poate efectua, păstrați probă la o temperatură de 4`C pentru maxim 24h.
Pacientul trebuie să menţioneze dacă se află în tratament cu antibiotice sau dacă este o probă de control în urma unui tratament cu antibiotic.

Coprocultura

Pentru coprocultură, materiile fecale sunt recoltate în recipiente speciale care conțin un mediu de transport. Proba trebuie să fie emisa spontan, nu provocată prin medicamente sau alimentație.
Se recoltează o cantitate cât să încapă în ligurița coprorecoltorului. Indicat este să alegeți o porțiune semnificativă, însemnând cu mucozități, striații de sânge, consistență neobişnuită, etc. Imediat după recoltare se introduce proba în coprorecoltor cu grijă să nu fie contaminată de alte obiecte din jur, se amestecă în mediul de transport pentru a proteja microbii până la prelucrarea probei.

Examenul coproparazitologic

Examenul coproparazitologic necesită recipiente speciale fără mediu de transport. Cantitatea prelevată va fi cât lingurița coprorecoltorului, pacientul vizează zonele modificate(striații de sânge, mucozități, consistență neobişnuită, etc). NU se recoltează o cantitate prea mare, proba riscă să se altereze până la transportarea în laborator și prelucrarea acesteia. Până la predarea recipientului în laborator, proba trebuie ținută la o temperatură scăzută ( la frigider).

Testul Babeș Papanicolau (PAP)

PAP este una dintre analizele foarte importante în prevenția cancerului de col uterin sau cervical. Testul, este recomandat annual ca măsura de prevenție pentru monitorizarea celulelor care par anormale înainte ca acestea să devină canceroase. Există două tipuri de teste PAP: convențional și în mediu lichid.

PAP convențional se recoltează în cabinetul medicului, imediat după recoltare, probă este plasată pe lamă și fixată. Acest tip nu permite și analizarea prezenței tulpinilor de HPV.
Proba pentru PAP în mediu lichid se introduce într-un flacon ce conține un mediu special care permite concomitent și detectarea prezenței genotipurilor HPV cu grad ridicat de risc pe lângă celulele anormale.

Se recomandă femeilor cu vârsta cuprinsă între 21-65 de ani sau femeilor ce și-au început viața sexuală mai devreme. Perioada optimă de prelevarea probei este între 10-14 zile ale ciclului menstrual. Evitați contactual sexual cu 48h înainte de recoltare, nu efectuați spălături intravaginale sau administrarea de ovule , tampoane sau creme vaginale cu 48h înainte de test.

Prelevarea se face cu ajutorul unui instrument din metal sau plastic , prevăzut cu oglindă. Specialistul, lărgeşte pereții vaginului pentru a avea acces la colul uterin și cu o periuță fină recoltează proba de celule cervicale . Există posibilitatea şi simțiți un anumit disconfort în timpul prelevării, chiar și după.

Testarea HPV

HPV-ul este un virus foarte contagios, des întâlnit ce se transmite prin contact sexual. Infecția se prezintă la nivelul pielii și a mucoaselor omului, de asemenea poate duce și la cancer de col uterin, vulvă, vagin şi anus. Virusul este prezent inclusiv la bărbaţi unde poate contribui la cancer de anus și penis.

Pentru femei
Aceast testare poate fi recomandată în urma unui rezultat cu modificări PAP dar se efectuează și că analiză de control. Proba se recoltează din secreția de la nivelul cervixului. Ca și la PAP test, se recomandă abstinența sexuală cu 48h înainte, se evită spălăturile intravaginale și tratamentele, introducerea tampoanelor sau explorare vaginală. Perioada indicată ar fi cea înafara ciclului menstrual .

Pentru bărbaţi
Recoltarea se face din uretră cu ajutorul unei periuțe din kit-ul de recoltare. Se introduce circa 2-4 cm , cu o mişcare ușoara de rotație de câteva secunde apoi se retrage ușor introducând în tubul de transportat.

Solicita o programare

Te rugăm să completezi cu atenție câmpurile de mai jos. Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.


    Succes!!

    Formularul de programare a fost completat cu succes!!

    Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.