Afla mai multe
Vezi medicii
Vezi investigatii
Imagistica cu ultrasunete: ecografie și ecografie Doppler
Ecografia este o metodă imagistică medicală care foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza diferite structuri și organe interne ale corpului. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiuni ale organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, totul în baza imaginilor obținute în timp real cu ajutorul ultrasunetelor.
Cum trebuie să ne pregătim înaintea unui consult ecografic?
Pregătirea pacientului pentru o ecografie trebuie să respecte următoarele indicaţii, în funcţie de tipul ecografiei:
· Pentru ecografia abdominală și pelvină (organele și structurile din interiorul abdomenului, precum ficatul, vezica biliară, pancreasul, căile biliare, splina și aorta abdominală) – în general, pacientul nu trebuie să consume alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie și este recomandat consumul a 1 – 1,5 litri de apă într-un interval de 30 minute înainte de examinare, astfel încât vezica urinară să fie plină şi să permită vizualizarea cât mai precisă a organelor interne.
Cina din ziua precedentă nu trebuie servită mai târziu de ora 18:00 sau 19:00 și de asemenea este recomandat să evitați cafeaua înainte de o ecografie abdominală, precum și consumarea dulciurilor sau alimentelor care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune) cu 24 de ore înainte de consultaţie.
· În cele 30 minute de dinaintea investigației pacientu nu trebuie să urineze, chiar dacă simte această senzație. Astfel, vezica urinară va fi plină și va permite vizualizarea structurilor învecinate (prostată, uter, ovare, etc.).
· Pentru ecografia mamară şi cea din timpul sarcinii nu există recomandări speciale înainte de investigaţie.
Beneficiile și riscurile ecografiei
Ecografia este metodă de diagnostic imagistic rapidă, simplă, neiradiantă, noninvazivă şi nedureroasă, exceptând cazurile în care există o afecţiune precum calculi biliari, pancreatită acută sau colecistită, situaţii în care poate apărea o senzaţie de disconfort sau de uşoară durere la apăsarea unor zone cu sonda.
Întrucât ecografia foloseşte ultrasunetele, sunt evitate efectele nocive ale razelor X asupra structurilor examinate.
Cum se desfăşoară un consult ecografic?
Imagistica cu ultrasunete ajută medicii să diagnosticheze și să trateze numeroase afecțiuni medicale. Fiind sigură și nedureroasă, ecografia abdominală permite obținerea de imagini ale interiorului corpului cu ajutorul undelor sonore.
Pe durata desfăşurării consultaţiei, pacientul este aşezat pe spate, cu, zona care necesită investigaţie este dezgolită și unsă cu un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor.
Ulterior, medicul va aşeza sonda pe zona vizată şi va apăsa uşor, în timp ce va deplasa sonda pe zonele respective pentru a vizualiza structurile interne. Traductorul cu ultrasunete este plasat pe piele, iar ultrasunetele se deplasează prin corp către organele și structurile din interior. Undele sonore “răsună” în organe ca un ecou și revin la traductor, acesta procesând undele reflectate, care sunt apoi convertite de un computer într-o imagine a organelor sau țesuturilor examinate.
Ultrasunetele se deplasează cu viteze diferite în funcție de tipul de țesut întâlnit. Viteza și cantitatea de unde sonore care revin la traductor sunt interpretate de către acesta din urmă și redate în imagini ca diferite tipuri de țesut. Imaginile cu ultrasunete sunt captate în timp real, acestea permițând vizualizarea structurilor și mișcărilor organelor interne, precum și a fluxului de sânge care curge către organele abdominale.
Un alt tip de investigație imagistică ce are la bază ultrasunetele este ecografia Doppler, folosită pentru a evidenția viteza și direcția fluxului sanguin.
Ecografia Doppler măsoară direcția și viteza celulelor sanguine pe măsură ce se deplasează prin vasele de sânge. Mișcarea celulelor sanguine determină o modificare a înălțimii undelor sonore reflectate (renumitul efect Doppler). Astfel, ecografia Doppler (utilizată în examinările cordului și ale sistemul vascular) studiază fluxul sangvin, înregistrând un grafic denumit curba Doppler, care
oferă informații despre prezența, sensul, viteza și caracterul fluxului sanguin. Ecografia standard utilizează undele sonore pentru a produce imagini, dar nu poate afișa fluxul de sânge. Astfel, ecografia Doppler poate estima cât de rapid curge sângele prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Computerul
colectează și procesează sunetele și creează grafice sau imagini color care reprezintă fluxul sanguin prin vasele de sânge și ajută medicul să observe și să evalueze:
· blocaje ale fluxului sanguin (de ex., cheaguri)
· îngustarea vaselor de sânge
· tumori și malformații vasculare congenitale
· flux sanguin redus sau absent către diferite organe sau zone anatomice
· flux sanguin crescut, care poate fi un semn de infecție
Printre serviciile pe care le oferim în cadrul Cabinetului de Ecografie LUX-RO se numără:
Înfiinţat în anul 1997, Centrul de diagnostic Lux-Ro este dedicat ţelului pe care-l are, acela de a pune sănătatea dumneavoastră pe primul plan.
Luni-Vineri: 07:00 – 19:00
Sâmbătă: 08:00 – 12:00
Te rugăm să completezi cu atenție câmpurile de mai jos. Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.
Formularul de programare a fost completat cu succes!!
Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.