Neurologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul și recuperarea bolnavilor cu afectiuni ale sistemului nervos (encefal, maduva spinarii, nervi periferici). O afectiune produsa la nivelul sistemului nervos central sau periferic, chiar daca nu este grava, este intotdeauna o problema delicata pentru un medic neurolog, datorita complexitatii creierului si a consecintelor pe care le poate avea pe termen lung asupra sanatatii pacientului.
Bolile neurologice sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și nervilor, sisteme care au sub control toate funcțiile corpului. Astfel, o disfuncție a sistemului nervos poate fi cauza celor mai variate simptome: de la modificări ale dispoziției, până la probleme motrice, tulburări de memorie, senzoriale, de deglutiție sau învățare.
Simptome care necesita vizita la un medic neurolog
Simptomatologia bolilor neurologice este diversificată, iar pecienții trebuie să fie foarte atenți la semnele acestor afecțiuni pentru că în majoritate cazurilor acestea pot fi rezolvate în stare incipientă.
- Durerile de cap severe și recurente, mai ales însoțite de greață, vărsături, sensibilitate la lumină sau sunet reprezintă simptome care ne trimit de urgență la cabinetul de neurologie.
- Amețeala manifestată printr-o incapacitate de menținere a echilibrului sau ca o stare de vertij, când pacientul are senzația că toate obiectele i se rotesc în fața ochilor. La o persoană cardiacă sau cu istoric de afecțiuni vasculare cerebrale, vertijul de scurtă durată asociat cu durere de cap, greață și leșin solicită de urgență un consult la neurologie.
- Problemele legate de somn sunt foarte frecvent neglijate. Puse pe seama gândurilor, a stresului cotidian sau vârstei, tulburările somnului pot fi în realitate simptome ale unor afecțiuni neurologice, pentru că mecanismele de producere și menținere a somnului sunt neurologice. Insomnia, trezitul în miez de noapte, dificultatea de a adormi, sunt toate tulburări de somn care pot influența circulația sângelui, activitățile intelectuale, gândirea, memoria etc.
- Stările de confuzie și problemele de memorie
- Tulburările cognitive, care produc afectarea învățării, orientării, judecății, memoriei și capacitățile intelectuale sunt simptome care necesită atenție imediată și consultul unui medic neurolog. Unele dintre acestea pot ascunde boli grave precum Alzheimer, dar pot fi și urmarea unui traumatism, a unei infecții, a deliriumului, demenței etc.
- Convulsiile se pot manifesta violent, prin spasme musculare și tremurături, dar uneori pot fi abia sesizabile. Deși pot fi simptome ale mai multor afecțiuni, convulsiile sunt adesea semnul unei afecțiuni neurologice: accident vascular, tumori cerebrale, leziuni, infecții, disfuncții cerebrale sau boli degenerative.
- Slăbiciunea accentuată și problemele de mișcare care afectează calitatea vieții sunt motive pentru care trebuie cerut ajutorul medicului neurolog. Starea de slăbiciune nu este același lucru cu oboseala, ci se referă la necesitatea unei mobilizări mai mari pentru a realiza cele mai simple sarcini (mișcarea membrelor, spre exemplu). Tremuratul este, de asemenea, nu doar o stare neplăcută, ci și simptomul unor afecțiuni ale sistemului nervos.
- Problemele de vedere sunt motive pentru care este rocomandata consultatia la oftalmolog. Dacă însă observăm apariția unor tulburări bruște de vedere și care afectează ambii ochi, cel mai indicat este să consultăm medicul neurolog.
- Pierderea cunoștinței
- Tulburări ale gustului sau mirosului
- Senzații de amorțeală și furnicături
- Asimetrii faciale (pleoapă căzută, zâmbet doar pe o parte a gurii)
- Vertij, tinitus, surditate
- Dificultate la înghițire, răgușeală, dificultate în a ridica din umeri sau a întoarce gâtul, dificultăți la mișcarea limbii
- Slăbiciune musculară, crampe, spasme
- Arsură sau durere asemănătoare unui șoc electric în orice parte a corpului
- Dureri de gât sau de spate, cefalee
- Dezechilibru în timpul mersului
- Tremor (mișcări incontrolabile)
- Încetineală în mișcări
Afectiuni tratate de medicul neurolog:
Medicul neurolog tratează afecțiuni ale sistemului nervos ce controleaza constiinta, miscarea musculara, procesul de gandire si senzorialitatea:
- Accidente vasculare tranzitorii și constituite (AIT; AVC ischemice/hemoragice) – se produc in momentul in care creierul este privat de oxigen din cauza blocarii sau ruperii unui vas de sange.;
- Sindrom cefalalgic și algii craniene;
- Afectiuni ale coloanei vertebrale (spondiloze, hernii de disc, infecții medulare, tumori medulare);
- Traumatisme cranio-cerebrale și vertebro-medulare;
- Afectiuni ale nervilor cranieni și periferici (pareze faciale, pareze nv oculomotori, pareze nv cubital, radial, pex brahial, pareze SPE, SPI; polineuropatii);
- Tumori cerebrale;
- Neuroinfectii (meningite, abcese cerebrale, sifilis, borelioze, TBC sistem nervos, infecții virale ale SNC-rujeola, rubeola, herpes, poliradiculonevrita);
- Sindroame vertiginoase;
- Epilepsie și crize de pierderea conștientei (lipotimii, sincope);
- Scleroza multipla (si alte afectiuni autoimune) – presupune deteriorarea celulelor nervoasedin creier si maduva spinarii si se manifesta prin amorteala, tulburari de vorbire, vedere sau miscare si stari cronice de oboseala.
- Boala Parkinson (si alte tulburari de miscare) – este o afectiune progresivacare se manifesta prin tremor, rigiditate musculara si miscari imprecise.
- Boala Alzheimer sau alte afectiuni din spectrul dementei – se manifesta prindeteriorarea progresiva a functiilor creierului.
- Sindromul Tourette sau alte afectiuni cognitive – este caracterizataprin ticuri verbale sau motorii.
- Tumori cerebrale
- Traume craniene
- Tulburări de memorie și dementele;
- Miscari involuntare (sindromul picioarelor neliniștite, boala ticurilor);
- Miastenia gravis;
- Migrena sau alte afectiuni din spectrul durerilor de cap
- Durerea de cap resimtita la o migrenaeste dublata de stari de ameteala sau tulburari de vedere.
Ce presupune examinarea neurologică?
Atunci când pacientul merge la cabinetul neurologului, medicul va discuta cu persoana despre istoricul medical și despre simptomele sale. Totodată, va efectua examinarea neurologică, ce are în prim plan creierul și nervii. Medicul va verifica în timpul consultului statusul de sănătate mintală, vorbirea, vederea, stabilitatea, coordonarea, reflexele și simțurile (recepțiile fiziologice cu ajutorul sistemului senzorial).
Un examen neurologic constă într-un examen fizic pentru a identifica semnele tulburărilor care afectează creierul, măduva spinării și nervii. Fiecare examen neurologic este diferit în funcție de simptomele pacientului, dar toate includ o serie de pași prin care se evaluează funcționarea sistemului nervos.
Așadar, testele evaluează nivelul de conștiență și starea mentală (cogniția) și vorbirea, funcția nervilor cranieni (nervii capului și feței), forța, coordonarea și tonusul muscular, reflexele, percepția senzațiilor în diferite părți ale corpului la stimulare diferită, cum ar fi atingerea și vibrația, mersul și mobilitatea, starea coloanei vertebrale.
Pentru acuratetea diagnosticului dat, medicul neurolog poate indica urmatoarele investigatii : punctie lombara si analiza lichidului cefalorahidian, electroencefalograma (EEG), electromiograma (EMG), examen radiologic (radiografie de craniu si de coloana vertebrala), Doppler vascular cervico-cerebral, tomografie cerebrala, angiografie, rezonanta magnetica nucleara (IRM) cerebrala sau de maduva spinarii.