Afla mai multe
Vezi medicii
Vezi investigatii
ORTOPEDIE ȘI TRAUMATOLOGIE
Ortopedia și traumatologia este specialitatea medicală chirurgicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletal (oase, articulații, mușchi, ligamente, tendoane) prin utilizarea procedurilor medicale, chirurgicale și fizice. Medicii ortopezi se ocupă de tratamentul chirurgical și nechirurgical al aparatului locomotor şi recuperarea afecţiunilor congenitale şi dobândite, traumatice sau ne-traumatice.
Când trebuie să vă adresași unui medid ortoped?
Problemele de tip ortopedic pot debuta de la cea mai fragedă vârstă. O durere de mușchi sau articulații resimțită intermitent sau permanent pe intervale mai lungi de o săptămână, umflăturile persistente, vânătăile, micile accidente casnice, durerile cronice articulare sau osoase, uzura și degenerarea produse de vârstă, toate intră în raza de competență a specialistul ortoped.
Traumatismele se pot întâmpla oricui, oricând, în cele mai neașteptate momente ale vieții! Un traumatism înseamnă rănirea severă a componentelor sistemului musculoscheletal: mușchi, încheieturi, ligamente, oase, țesut moale, poate genera consecințe potențial agravante și necesită prezentarea urgentă, la specialist!
În cazul bolilor cronice, cu o perioada de evoluție lungă, care necesită tratamente complexe și au în general recuperare lentă (fracturile sunt cele mai comune traumatisme) este de dorit să fiți diagnosticat și îndrumat cât mai repede de către specialist, pentru a evita escaladarea durerii, agravarea bolii, sau pierderea mobilității.
Tratamentul are în vedere reabilitarea funcției afectate, cât mai curând și cât mai complet posibil. În timp ce unele se vindecă de la sine, altele au nevoie de intervenție chirurgicală pentru rezultate optime, dar acest lucru îl pot stabili doar ortopezii specializați în patologia traumatismelor, care vor ghida pacientul în toate etapele de recuperare. Traumatismele pot fi și de natură sportivă sau ca urmare a unor accidente (rutiere, îndeosebi).
Consultul la medicul specialist se bazează pe o serie de întrebari, examinare fizică și stabilirea unui plan de investigații necesare pentru un diagnostic de acuratețe. Fără acestea nu se poate stabili protocolul de tratament, recuperare sau intervenție chirurgicală, după caz.
Unele afecţiuni ale aparatului locomotor se pot trata fără o intervenţie chirurgicală, doar cu ajutorul medicamentelor, exerciţiilor fizice şi al terapiilor de recuperare. Pentru cele mai multe afecţiuni ortopedice există mai multe forme de tratament. Dacă este necesar, sau dacă nu răspundeţi la alte forme de tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda intervenţia chirurgicala (operatia).
Printre posibilele investigații se enumeră: analize de laborator, examene radiologice (al căror scop este acela de a depista fracturi, artroze, etc.), iar în funcție de situația particulară a fiecărui pacient se pot adăuga diverse explorări paraclinice.
Uneori este recomandată puncția articulară și examenul lichidului articular (în artrite septice, gută), examen de osteodensitometrie pentru detectarea osteoporozei, examinări imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) pentru evidențierea eventualelor traumatisme sau leziuni ale țesuturilor moi periarticulare, ale ligamentelor și mușchilor, sau tomografia computerizata (CT) pentru vizualizarea mușchilor, vaselor de sânge și a densității osoase.
În cadrul Cabinetului de Ortopedie-Traumatologie al Centrului de Diagnostic LUX-RO, puteti beneficia de urmatoarele servicii:
Înfiinţat în anul 1997, Centrul de diagnostic Lux-Ro este dedicat ţelului pe care-l are, acela de a pune sănătatea dumneavoastră pe primul plan.
Luni-Vineri: 07:00 – 19:00
Sâmbătă: 08:00 – 12:00
Te rugăm să completezi cu atenție câmpurile de mai jos. Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.
Formularul de programare a fost completat cu succes!!
Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.