Afla mai multe
Vezi medicii
Vezi investigatii
Ce este psihologia?
Psihologia este studiul științific al minții și comportamentului. Psihologia este o disciplină polivalentă și include multe sub-câmpuri de studiu, precum dezvoltarea umană, sportul, sănătatea, comportamentul clinic, comportamentul social și procesele cognitive.
Psihologul si psihiatrul
Deși psihologii și psihiatrii lucrează împreună pentru a ajuta persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală, de cele mai multe ori apare o confuzie între cei doi specialisti, cu toate că pregătirea și demersul este diferit.
Un psiholog tratează situațiile empatic, prin psihoterapie discuțiile merg într-o direcție prieteneasca, ajutând la ameliorarea simptomelor prin schimbarea comportamentală. Rolul psihiatrului, care este medic este de a diagnostica și investiga boala mintală a pacientului și se concentrează pe prescrierea de medicamente și alte intervenții pentru gestionarea afecțiunilor de sănătate mintală.
Aceștia lucrează în stransă legatură și fac echipă în beneficiul pacientului pentru a ajunge cât mai eficient la cea mai bună variantă de tratament, iar un aspect important în scopul vindecării este acceptarea pacientului de a fi ajutat.
Psihologul are mai multe roluri in relatia cu pacientul insa cel mai important este ca profesionalistul nu va judeca, nu va hotari sau influenta. Rolul principal ii este de ascultator, va fi receptor la situatiile relatate si va intocmi o serie de intrebari care va ajuta pacientul sa ajunga la raspunsul pe care il cauta.
Ce investigatii si proceduri fac medicii psihologi?
Mintea este foarte complexa, iar conditiile legate de aceasta pot fi greu de tratat. Procesele de gândire, emoțiile, amintirile, visele, percepțiile nu pot fi văzute fizic, ca o erupție cutanată sau un defect cardiac. Însă, în timp, pot fi observate semnele fizice ale unor probleme de sanatate mintală.
Statisticile arată că depresia este principala cauză a dizabilității la nivel mondial (peste 300 de milioane de oameni traiesc în prezent cu depresie).
Un psiholog practicant se va intalni cu pacienții, va efectua evaluări pentru a afla care sunt preocupările lor și ce provoacă dificultațile pe care le întampină. De asemenea, acesta va recomanda sau va oferi tratament, de exemplu, prin consiliere și psihoterapie.
Printre probmele tratate de psiholog se numară:
– Dependența de alcool și a altor tulburări de utilizare a substanțelor psihoactive;
– Psihologia sportului;
– Evaluarea și tratamentul bolilor psihice grave;
– Evaluarea personalității.
– Autism;
– Tulburare bipolară;
– Agresiuni;
– Tulburări alimentare;
– Starea socio-economică;
– Stresul;
– Violența.
Ramuri și servicii ale psihologiei:
Când trebuie sa vizitați un psiholog?
Puteți apela la un psiholog dacă:
– Ați pierdut pe cineva drag;
– Ați avut un accident;
– Suferiți de stres și anxietate;
– Suferiți de depresie;
– Aveți fobii;
– Relațiile de familie sau cu prietenii sunt problematice;
– Aveți anumite obiceiuri nesănatoase;
– Aveți dependențe sau vicii;
– Aveți boli mintale;
– Doriți să vă îmbunatățiți performanța la locul de muncă.
În cadrul Cabinetului de Psihologie al Centrului de Diagostic LUX-RO, puteți benefica de următoarele servicii medicale:
Înfiinţat în anul 1997, Centrul de diagnostic Lux-Ro este dedicat ţelului pe care-l are, acela de a pune sănătatea dumneavoastră pe primul plan.
Luni-Vineri: 07:00 – 19:00
Sâmbătă: 08:00 – 12:00
Te rugăm să completezi cu atenție câmpurile de mai jos. Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.
Formularul de programare a fost completat cu succes!!
Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier pentru a stabili toate detaliile necesare.